A hokkaido leírása

A hokkaido bátor, odaadó és intelligens fajta. Egyike annak a hat őshonos japán spitz fajtának, amelyeket Japán nemzeti kincseiként ismernek el. A fajta a közepes méretű japán kutyáktól származik, akik követték az ainu bevándorlókat Honshu-tól, a legnagyobb japán szigettől Hokkaidóig, Japán legészakibb szigetére. Az ainu emberek ezekkel a kutyákkal medvére és más nagyvadra vadásztak. Ma Japánban elsősorban őr- és kísérőkutyának tartják, a hokkaidót még mindig tesztelik medvék ellen nagyon ellenőrzött körülmények között. A hokkaido testalkata kiválóan alkalmas extrém hidegben és nagy hóban történő munkavégzésre. Éles ítélőképesség és nagy állóképesség jellemzi a fajtát. A hokkaidot 1937-ben nemzeti kinccsé nyilvánították. 
Japánon kívül a hokkaido fajtát a The United Kennel Club (UKC), a Fédération Cynologique Internationale (FCI) és az American Kennel Club Foundation Stock Service programja (AKC FSS®) ismeri el.
A hokkaido temperamentuma
A korai szocializáció és képzés révén a hokkaido nagyon hűséges és elhivatott társ, aki szeret az emberi családja kedvében járni. Megfelelő neveléssel kiváló családi kutyává válik. A hokkaido mindig a gazdájával akar lenni, és részt akar venni abban, amit az emberi családja csinál. Ragaszkodik ahhoz, hogy szobáról szobára kövesse gazdáját a házban, és semmit sem szeret jobban, mint az autóval menni ügyeket intézni. A szeparációs szorongás sok hokkaidónál megfigyelhető. A hokkaido hihetetlenül intelligens gondolkodó és problémamegoldó. Nagyon jól kiképezhető fajta, de csak a megfelelő vezetővel, aki  figyelembe veszi a fajta természetes függetlenségét és erős akaratát a kiképzés folyamán. Független és merész természete miatt a hokkaido fiatal korától kezdve képzést és szocializációt igényel. Ha nem szocializálják megfelelően a hokkaido gyanakvóvá és védelmezővé válhat az idegenekkel szemben. Vadászati múltjából adódóan a hokkaido agresszív lehet a kisállatokkal szemben. 
A hokkaido aktív fajta, amelynek napi rendszerességgel sok mozgásra van szüksége ahhoz, hogy fitt és mentálisan egészséges legyen. Magas energiája és magas intelligenciaszintje miatt a hokkaidoinak „munkát” kell adni. Ez nem azt jelenti, hogy medvére kell vadászni vele, mint amire tenyésztették… A hokkaido egy nagyon sokoldalú fajta; kiváló olyan tevékenységekben, mint a vadászat, az agility, az engedelmesség, a klönböző trükkök teljesítése, stb.
A hokkaido megjelenése
A hokkaido alkalmazkodott ahhoz, hogy túlélje a hideg és zord hokkaidói tájat. Így vastag időjárásálló bundát, nagy mancsot, kicsi fület, erőteljes mellkast, erős állkapcsot és robusztus vonásokat fejlesztett ki. A hokkaido egy közepes méretű kutya, a kan 48,5 – 51,5 cm, a szuka: 45,5 – 48, 5 cm. marmagasságú. Valamivel hosszabbak, mint a magasak, kiegyensúlyozottak, erős felépítésűek és jó csontozatúak. Izmaik  kemények és tiszta vágásúak. A szukáknak nőiesnek kell látszaniuk, anélkül, hogy a csontjuknak/izmoknak látszaniuk kellene. A hokkaido rövid dupla bundája kemény védőszőrzetet tartalmaz, nagyon vastag és puha aljszőrrel, ami nem igényel gyakori fürdést.
A hokkaido öt különböző színváltozata: vörös, fehér, fekete-barna, brindle és szezám. A DOKENO lehetővé teszi a hatodik színt: a farkasszürkét. A fajtaszabványokon belül kifejezetten nem szereplő, de továbbra is elfogadható színek, és nem szabad hibáztatni, a következők: tömör fekete, csipkés, hegyes fekete és cser, fehér mellfröccsenések és urajiro (fehér aláfestés). A Japánban elfogadható, de nemkívánatos színek közé tartozik a fehér, vörös borítással/árnyékolással és a sahige (vörös feketével). A pinto minden hokkaido fajtaszabványban megállapított hiba.