Reborn Pengu

Reborn Pengu was born on September 5, 2021 in Fegyvernek. Breeder László Gyetvai.

Játékos és beszédes kiskutya volt. Amikor érte mentünk, onnan tudtuk, hogy Ő a mi kiskutyánk, hogy ő volt a leghangosabb. 🙂

He fit into our family very quickly. A very good playmate. We started obedience training when he was 8 weeks old. It has been performing well ever since.

Amint megkapta a kötelező oltásait, megejtettük az első sétát, egyúttal a szocializálódás is kezdetét vette. Sokan shibának, huskynak, akitának nézték. 🙂 Nem is csoda, hiszen Debrecenben nem minden sarkon áll egy hokkaido. 🙂

The exhibitions started in 2022, and we achieved good results:

Jászberény CAC 11.06.2022:  

 • Opinion: medium size, proportionate structure, good coat, good limb position (judge: Dr. Zsolt Molnár)
 • Result: excellent I., HPJ, Best Junior, HFGY/BOB

Nyíregyháza CAC 18.06.2022: 

 • Opinion: proportional, scissor bite, straight back, well-set tail, typical angulations, free movement, stable character (judge: Dr. György Tresics)
 • Result: excellent I., HPJ, Best Junior, BOB 
Hajdúdorog CACIB 03.09.2022:
 • Result: excellent I., HPJ, Best Junior, BOB (judge: Dr. Zsuzsanna Balogh)

Kétégyháza breed inspection 08.10.2022:

 • 13 month young male, good head, good movement, good bones, good conformation, correct eye color, well set, carried ears, well arched neck, well set, carried tail, testicles in place. (judge: István Orcsik)
 • Result: can be bred

Miskolc Marathon Dog Show 2023 results:

 • 29.04.2023 CACIB: excellent I, CAC (Judge: Péter Harsányi) 
 • 29.04.2023.Holdvilág CAC: excellent I, CAC (Judge: Gabriella Ridarcikova(Sk)) 
 • 30.04.2023.CACIB: excellent I, CAC, res.CACIB (Judge: Rafael Garcia(E)) 
 
 

 

Bringing Pengu home
First walk
First cosmetics
Jászberény CAC
Hajdúdorog CACIB
Miskolc CACIB

16.06.2023 – 19.06.2023 A working dog camp was organized in Kincsem Lovaspark in Tápiószentmárton. During the event, it was also possible to train in the tracking, obedience and guarding sectors (IGP sports and service areas), ask for advice from experienced professionals, and participate in theoretical lectures. 

We had a great time together with Pengu. We both learned a lot. Among other things, I was also curious as to what direction we could take if we finish the exhibitions. Pengu has been given obedience tasks so far, but we both still have a lot to learn. During this training, I, as a dog handler, was taught how to teach Pengu the tasks. I got a lot of useful advice.

Megismerkedtünk a nyomkövetéssel, amivel eddig még nem foglalkoztunk. Megtudtam, mi is az a katlan…. 🙂 A feladatunk az volt, hogy egy ilyen katlant kellett kialakítanunk a kutya számára, ahonnan majd maga a nyomkövetés fog indulni. Ami ehhez kellett: egy katlanjelző és sok virsli. 🙂 A következő napokban már a katlanból kiinduló nyomot is fektettünk a kutyáinknak. Pengunak ehhez nagyon jó érzéke van, jó a technikája! 🙂

A harmadik ágazat az őrző-védő tréning volt. Nem vártam el azt a teljesítményt, mint amit egy mali, doberman, vagy munkavonalas németjuhász nyújt.  Itt Pengunak azt kezdtük el megtanítani, hogyan különböztesse meg a jó és a gonosz embereket. A hokkaido az idegenekkel szemben eleve bizalmatlan, így ez nem lesz könnyű. De a feladat adott. 🙂

A hokkaido egy összetett jellem. Pengu számomra kivételes. Ahhoz képest, hogy nem szereti az idegeneket, társaságban szépen viselkedik, nem támad, de elvárja, hogy más ne simogassa vagy lépjen túl közel. Ha valaki hosszabb időt tölt el vele, megkaphatja az esélyt, hogy hozzá is érhet, ami nála igencsak nagy megtiszteltetés. 🙂 Viszont a kan kutyákat egyáltalán nem szereti, főleg, ha azok nagyobbak nála. 😀

On June 24, 2023, we took part in a Club show and a Special CAC show in Tolnanémed, where Pengu won two Excellent 1 CAC and club winner titles.

A szervezés nagyon színvonalas volt, mindannyian nagyon jól éreztük magunkat! 🙂

Between August 4-6, 2023, we participated in the 3xCACIB organized by the Eastern Hungarian Breeders' Association. I am very proud of my dogs! Pengu results: 

 • 08/04/2023: KK teeth, good head shape, good movement. Result: Excellent 1, CAC, CACIB, BOS (judge: Momcilovic Bognis Sanja)
 •  08/05/2023: KK teeth, good condition, good head, good body. Result: Excellent 1, Champion CAC, CACIB, BOB (judge: Sancanin Sinisa)
 • 08/06/2023: champion male with good body proportions and dark pigment, not yet fully ready. Nicely cut eyes, tight topline, slightly long croup. Properly pinned tail, energetic short-stepping movement. Result: Excellent 1, Champion CAC, CACIB, BOS (judge: Zoltán Baffia)