Reborn Pengu

Reborn Pengu 2021. szeptember 5-én született Fegyverneken. Tenyésztője Gyetvai László.

Játékos és beszédes kiskutya volt. Amikor érte mentünk, onnan tudtuk, hogy Ő a mi kiskutyánk, hogy ő volt a leghangosabb. 🙂

Nagyon hamar beilleszkedett a családunkba. Nagyon jó játszótárs. 8 hetes korában elkezdtük az engedelmességi nevelést. Ebben azóta is szépen teljesít.

Amint megkapta a kötelező oltásait, megejtettük az első sétát, egyúttal a szocializálódás is kezdetét vette. Sokan shibának, huskynak, akitának nézték. 🙂 Nem is csoda, hiszen Debrecenben nem minden sarkon áll egy hokkaido. 🙂

2022-ben elkezdődtek a kiállítások, és szép eredményeket értünk el:

Jászberény CAC 2022.06.11:  

 • Vélemény: közepes méretű, arányos felépítésű, jó szőrzet, jó végtagállás (bíró: Dr. Molnár Zsolt)
 • Eredmény: kitűnő I., HPJ, Best Junior, HFGY/BOB

Nyíregyháza CAC 2022.06.18: 

 • Vélemény: arányos, ollós harapás, egyenes hát, jól tűzött farok, típusos szögellések, szabad mozgás, stabil karakter (bíró: Dr. Tresics György)
 • Eredmény: kitűnő I., HPJ, Best Junior, BOB 
Hajdúdorog CACIB 2022.09.03:
 • Eredmény: kitűnő I., HPJ, Best Junior, BOB (bíró: Dr. Balogh Zsuzsanna)

Kétegyháza tenyészszemle 2022.10.08:

 • 13 hónapos fiatal kan, jó fejjel, jó mozgás, jó csontok, jó felépítés, megfelelő szemszín, jól tűzött, hordott fülek, jól ívelt nyak, jól tűzött, hordott farok, herék a helyén. (bíró: Orcsik István)
 • Eredmény: tenyészthető

Miskolc Marathon Dog Show 2023 eredményei:

 • 2023.04.29.CACIB: kitűnő I, CAC (Bíró: Harsányi Péter) 
 • 2023.04.29.Holdvilág CAC: kitűnő I, CAC (Bíró: Gabriella Ridarcikova(Sk)) 
 • 2023.04.30.CACIB: kitűnő I, CAC, res.CACIB (Bíró: Rafael Garcia(E)) 
 
 

 

Pengu hazahozatala
Első séta
Első kozmetika
Jászberény CAC
Hajdúdorog CACIB
Miskolc CACIB

2023.06.16. – 2023.06.19. között Munkakutya tábor került megszervezésre a Tápiószentmártonon található Kincsem Lovasparkban. A rendezvény ideje alatt nyomkövető, engedelmes és őrző-védő ágazatban (IGP sport és szolgálati téren) is volt lehetőség tréningezni, tapasztalt szakemberektől tanácsokat kérni, elméleti előadásokon részt venni. 

Penguval együtt nagyon jól éreztük magunkat. Sokat tanultunk mind a ketten. Többek között arra is kíváncsi voltam, hogy ha befejezzük a kiállításokat, akkor milyen irányban tudnánk még elindulni. Pengu eddig is kapott engedelmességi feladatokat, de azért van még mindkettőnknek mit tanulnia. Ezen a tréningen engem, mint kutyavezetőt tanítottak arra, hogy hogyan is tanítsam meg Pengunak a feladatokat. Nagyon sok hasznos tanácsot kaptam.

Megismerkedtünk a nyomkövetéssel, amivel eddig még nem foglalkoztunk. Megtudtam, mi is az a katlan…. 🙂 A feladatunk az volt, hogy egy ilyen katlant kellett kialakítanunk a kutya számára, ahonnan majd maga a nyomkövetés fog indulni. Ami ehhez kellett: egy katlanjelző és sok virsli. 🙂 A következő napokban már a katlanból kiinduló nyomot is fektettünk a kutyáinknak. Pengunak ehhez nagyon jó érzéke van, jó a technikája! 🙂

A harmadik ágazat az őrző-védő tréning volt. Nem vártam el azt a teljesítményt, mint amit egy mali, doberman, vagy munkavonalas németjuhász nyújt.  Itt Pengunak azt kezdtük el megtanítani, hogyan különböztesse meg a jó és a gonosz embereket. A hokkaido az idegenekkel szemben eleve bizalmatlan, így ez nem lesz könnyű. De a feladat adott. 🙂

A hokkaido egy összetett jellem. Pengu számomra kivételes. Ahhoz képest, hogy nem szereti az idegeneket, társaságban szépen viselkedik, nem támad, de elvárja, hogy más ne simogassa vagy lépjen túl közel. Ha valaki hosszabb időt tölt el vele, megkaphatja az esélyt, hogy hozzá is érhet, ami nála igencsak nagy megtiszteltetés. 🙂 Viszont a kan kutyákat egyáltalán nem szereti, főleg, ha azok nagyobbak nála. 😀

2023. június 24-én Tolnanémedin Klubkiállításon és Speciál CAC kiállításon vettünk részt, ahol Pengu két Kitűnő 1 CAC és klubgyőztes címet szerzett.

A szervezés nagyon színvonalas volt, mindannyian nagyon jól éreztük magunkat! 🙂

2023. augusztus 4-6 között részt vettünk a Kelet-Magyarországi Ebtenyésztők Egyesülete által rendezett 3xCACIB-on. Nagyon büszke vagyok a kutyusaimra! Pengu eredményei: 

 • 2023.08.04: KK fogazat, jó fejforma, jó mozgás. Eredmény: Kitűnő 1, CAC, CACIB, BOS (bíró: Momcilovic Bognis Sanja)
 •  2023.08.05: KK fogazat, jó kondíció, jó fej, jó test. Eredmény: Kitűnő 1, Champion CAC , CACIB, BOB (bíró: Sancanin Sinisa)
 • 2023.08.06: jó testarányokat mutató, sötét pigmenttel rendelkező még nem teljesen kész champion kan. Szépen metszett szemek, feszes felsővonal, kissé hossz ágyéki rész. Megfelelően tűzött farok, lendületes rövid léptű mozgás. Eredmény: Kitűnő 1,Champion CAC, CACIB, BOS (bíró: Baffia Zoltán)